18. jan. 2024 - 20:13

Spår av kokain på toaletter i riksdagenFyra riksdagspartier hade spår av kokain på sina kanslitoaletter i riksdagen eller partilokaler, enligt ett test som Aftonbladet lät göra.

Spår hittades på Liberalernas, Socialdemokraternas, Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets kanslier. Flera av partierna menar att det kan vara besökare eller personer utanför partierna som ligger bakom spåren av kokain på toaletterna.

Handfat och intilliggande ytor torkades av med en servett som färgas blå om spår av kokain finns. Servetterna skickades sedan vidare till ett labb som konstaterade att de innehöll kokain. Testerna gjordes i samband med intervjuer den 7 december förra året.

Annons

Niklas Åström, säkerhetschef på riksdagsförvaltningen, säger att polisen känner till händelserna och en polisanmälan ska vara upprättad.

Han säger till Aftonbladet att förvaltningen kommer att hjälpa polisen i utredningen om en sådan görs.

”– Riksdagsförvaltningen ser allvarligt på det här. Det får inte förekomma och det är olämpligt, säger Niklas Åström.

– Vi behöver fortsätta vårt arbete med att arbeta för en stark säkerhetskultur i riksdagen, både för de som har sin arbetsplats här och alla de som besöker riksdagen tillfälligt.”

Polisen har dock meddelat att man inte kommer att utreda saken.

Annons

– Det finns inga spår eller omständigheter som kan knytas till person, det är problemet. Det finns inte heller, som jag bedömer det, några åtgärder att vidta som kan leda till sådan information, uppger Bengt Åsbäck, vice överåklagare. Generellt är bruk av narkotika ett brott som närmast förutsätter att person kan gripas/omhändertas i nära anslutning till intaget där analys kan göras av blod och/eller urin”. Anmälan lades ner den 11 december, tre dagar efter att polisanmälan inkom.

Partiledarna för samtliga partier säger att uppgifterna i Aftonbladets avslöjande är mycket allvarliga.