25. jan. 2024 - 19:55

Hovrätten ändrar dom – man döms för mordförsökTvå skottskadades när personer öppnade eld inne på en restaurang i Visättra i december 2022.

Tingsrätten frikände de två misstänkta gärningsmännen men hovrätten river nu upp domen och dömer en man i 20-årsåldern till 17 års fängelse för flera fall av mordförsök.

”Hovrätten gör delvis en annan värdering av vissa enskilda bevis än tingsrätten. Men det är framför allt den samlade styrkan av all presenterad bevisning som vi menar gör att det är visat att mannen har deltagit i skjutningen”, säger rättens ordförande Sven Jönson i en kommentar.

Annons

”Vid en sammanvägd bedömning av samtliga omständigheter i målet finner hovrätten att åtalet är styrkt. Hovrätten beaktar bland annat att mannen kan knytas till den bil som använts till och från brottsplatsen”, skriver Svea hovrätt.

De två personerna som träffades av skotten hade ingenting med saken att göra. Gärningsmännen tros ha varit ute efter andra personer som inte längre befann sig på platsen vid tidpunkten för skottlossningen.

Det förelåg även risk för tre ytterligare personer att träffas av skotten, därför döms mannen för fem fall av mordförsök.

Det går inte att slå fast om han var den som avlossat skotten eller om han bara körde flyktbilen, men han anses oavsett skyldig till skjutningen, enligt hovrätten.