06. feb. 2024 - 12:53

Fyra åtalas för mord i TullingeDet var den 2a mars förra året som en 47-årig pappa sköts ihjäl i sitt hem i Tullinge, söder om Stockholm. Nu åtalas fyra personer misstänkta för inblandning i mordet.

En 19-årig man åtalas för mord. Två män, 18 respektive 20 år gamla, åtalas för bland annat medhjälp till mord. En 24-årig man åtalas för grovt skyddande av brottsling. Även Foxtrot-ledaren Rawa Majid är häktad i sin utevaro misstänkt för medhjälp till mordet. Han misstänks på sannolika skäl ha främjat mordet genom att ha lämnat uppgifter om en bil, vapen och telefon som använts vid mordet.

Mannen som sköts ihjäl var inte själv gängkriminell, han arbetade som mäklare till vardags. På kvällen ringde det på dörren och när han öppnade dörren till bostaden sköts han ihjäl med flera skott. I bostaden fanns minderåriga barn vid tillfället.

Annons

Ett par timmar innan mordet hade en efterlysning gått ut i ett tv-program gällande två män som misstänktes för en tidigare skjutning mot Foxtrot-ledarens anhöriga i Uppsala. 47-åringen var pappa till en av de misstänkta men var inte själv kriminell och tidigare ostraffad.

Polisens teori är att pappan sköts ihjäl som hämnd för skjutningen i Uppsala.

– Mordet bedöms vara en hämnd för annan allvarlig brottslighet i en konflikt mellan personer som är inblandade i grov organiserad kriminalitet, säger kammaråklagare Mikael Carlsson som är förundersökningsledare i ett pressmeddelande.

En del av bevisningen mot de fyra männen är bland annat spår på ett vapen som hittades i närheten, information från mobiler och telefonmaster samt spår i en bil som anträffades vid brottsplatsen.

I informationen från mobilerna framkommer att de misstänkta använde en app för att kommunicera och att morduppdraget förmedlades den 28 februari. Från loggar på dagen för mordet förekom information om hur man skulle gå tillväga.

Annons

– Framgångsfaktorer som bidragit till åtalet är arbetet under den initiala fasen i utredningen, där bland annat skyndsamt arbete på Nationellt forensiskt center (NFC) ledde till tidiga dna-träffar som varit mycket betydelsefullt för den fortsatta utredningen, säger Magnus Bäckström, polisens utredningsledare, i ett pressutskick.

Rättegången startar den 19 februari.